Wielkanoc już za nami, czas na coś pożywnego, ale lekkiego. Idealnie w tym poświątecznym czasie sprawdzą się zupy. To potrawa, która nie tylko rozgrzeje i nasyci, ale też będzie dosyć dietetyczną opcją na obiad, czy kolację.

Reklama

Zupa wiosenna z rzodkiewką z przepisu Ewy Wachowicz sprawdzi się idealnie. Zwłaszcza, że gotowana jest na bulionie drobiowym i z dodatkiem ziemniaków.

Rzodkiewka, która się w niej znajdzie, będzie nie tylko iście wiosennym dodatkiem, ale nada jej także lekko ostrego posmaku i będzie przyjemnie chrupać.

Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

1 l - wywaru drobiowego

2 - ziemniaki

1 pęczek - rzodkiewek

1 łyżka - masła

½ szklanki - śmietany

3 łyżki - serka homogenizowanego

pieprz

pęczek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.

Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem.

Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.