Wiosna to czas, gdy na naszym stole królują dania z większą ilością warzyw. Do takich z pewnością należą kotlety z kapusty siostry Anastazji.

To danie idealnie sprawdzi się podczas wiosennego obiadu, ale też jako przekąska na imprezę, czy kolację. Ich tajemnicą jest kapusta włoska i nieco pikantny smak.

Reklama

Warto zaserwować je z ulubioną surówką np. z marchewki, czy pora albo z kiszonym ogórkiem. Sprawdzi się do nich również kasza gryczana lub orkiszowa. Poniżej podajemy przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji.

Przepis

Reklama

Składniki:

1 średnia główka kapusty włoskiej (1 kg odciśniętej ugotowanej kapusty),
15-20 dag sera żółtego,
3 łyżki natki pietruszki,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
4 jaja,
10-15 dag bułki tartej,
5-6 łyżek mąki krupczatki,
tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz










Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki, bułkę tartą, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach oraz jaja. Całość wymieszać i pikantnie doprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym sosem, np. grzybowym.