Chyba nie ma osoby, której smak tego dania nie kojarzy się z dzieciństwem. Mało kto też go nie lubi. Kopytka, bo o nich mowa, można serwować zarówno z samym masłem lub tartą bułką, jak też z ulubionym sosem np. mięsnym lub grzybowym. W wersji na słodko można posypać je cukrem lub polać miodem a w wersji wytrawnej posypać parmezanem i natką pietruszki.
Ile osób, tyle pomysłów rzecz jasna. Kopytka z przepisu siostry Anieli sprawdzą się zarówno jako oddzielne danie, jak i dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Poniżej przedstawiamy przepis.
Przepis na kopytka siostry Anieli
Składniki:
1 kilogram ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Ziemniaki ugotuj. Następnie przeciśnij przez praskę lub ubij na gładką masę za pomocą tłuczka. Przesiej mąkę na stolnicę, wyłóż ziemniaki i dodaj jajka. Całość dokładnie wyrabiaj, do momentu, aż składniki się połączą. Gotową masę podziel na cztery części. Każdą z nich uformuj w wałek o grubości około 2-3 cm. Następnie za pomocą noża, pod kątem, odkrawaj kawałki ciasta. Kopytka wrzuć do wrzącej wody, poczekaj, aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotuj jeszcze przez około minutę. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową.
Podawaj z masłem, ulubionym sosem lub jako dodatek.