Zapiekanki, w których głównym składnikiem nie jest bułka, czy chleb, ale warzywa od wielu lat są hitem wśród obiadowych dań. Najczęściej wybieranymi przepisami na takie dania są te, w których skład wchodzą ziemniaki. Ta zapiekanka z oliwkami Ewy Wachowicz to także potrawa, w której podstawą są ziemniaki, ale w połączeniu z innymi warzywami.
W jej skład oprócz kartofli wchodzą pieczarki, papryka czerwona, cebula i pomidory. Jej smak podkręcają zielone oliwki oraz aromatyczne oregano a roztopiony na niej żółty ser przyjemnie się ciągnie i rozpływa w ustach. Poniżej podajemy przepis na zapiekankę z oliwkami Ewy Wachowicz.
Przepis na zapiekankę z oliwkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 papryki czerwone
500 g pieczarek
3 pomidory (opcjonalnie)
200 g oliwek zielonych
oregano
sól
pieprz
kawałek sera żółtego
Sposób przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebule, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. Wierzch posypać oliwkami. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone.
Pod koniec zapiekania posypać startym serem.