Już jest świeża, młoda cukinia. Można z niej wyczarować wiele smakowitych dań. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube podawał wiele przepisów z udziałem tego warzywa. Spróbujcie tej jego wersji. Ta faszerowana cukinia, która w środku ma takie składniki jak papryka, cebula, pomidor, czy swojska kiełbasa, urzeka smakiem. Sekretem jest pewien dodatek do nadzienia.
Przepis
Składniki:
2 duże cukinie,
150 g swojskiej kiełbasy,
czerwona cebula,
czerwona papryka,
duży pomidor,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki majonezu,
łyżka soli,
łyżka białego cukru,
pieprz,
szczypta słodkiej papryki w proszku,
50 g żółtego sera w kostce,
łyżka natki pietruszki,
łyżka świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich środek z pestkami - miąższu nie wyrzucamy, siekamy go. Do dużego garnka wlewamy wodę, przyprawiamy solą i cukrem, zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia. Do gotującej się wody wkładamy cukinie i parzymy przez ok. 5 minut. Wydrążony środek cukinii wkładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, pomidora bez miąższu, pokrojoną w drobna kostkę cebulę, posiekany szczypiorek i natkę. Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem.
Do majonezu dodajemy przyprawy i starty czosnek. Sos majonezowy mieszamy z farszem. Podgotowane cukinie zostawiamy do wystudzenia. Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na następne 3 minuty. Gotowe, smacznego.