W weekend mamy trochę więcej czasu, by zająć się kuchnią i gotowaniem. Proponujemy jednak danie, które zrobimy szybko, a będzie naprawdę smaczne i oryginalne. Świetnie nadaje się też na elegancki obiad.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Roladki z kurczaka z serem i szpinakiem to delikatne danie, które łączy kruche mięso z piersi kurczaka z warzywami i kremowym serem. Podajmy je z zieloną sałatą lub mizerią. Do tego świetnie pasują np. podpiekane ziemniaki lub kremowe purée. Składniki na to danie kupimy bez problemu. Nie są też drogie. Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach, łączeniu składników i sposobie przygotowanie.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - roladki z kurczaka z serem i szpinakiem
Składniki
- 2 średnie filety z kurczaka
- około 12 plastrów boczku surowego
- 150 g szpinaku baby
- 4 plastry sera, np. cheddar ale może być każdy inny
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- bulion warzywny - może być z kostki, 150 ml
Przygotowanie
Filety czyścimy i kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy. Nacieramy przyprawami. Szpinak z przeciśnięty przez praskę czosnkiem podsmażamy. Na plastrach kurczaka umieszczamy plaster boczku, plaster sera, na to szpinak. Plastry rolujemy i robimy z nich roladki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką, można też owinąć nitką. Roladki obsmażamy na złoto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe, smacznego!