Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków, a także danie narodowe, którym lubimy chwalić się przed gośćmi zza granicy. Przygotowanie ciasta na pierogi pozornie wydaje się banalnie proste, lecz wcale takim nie jest. Dawniej każda gospodyni domowa miała swój przepis na idealne ciasto na pierogi, którymi dzieliła się wyłącznie z innymi członkami rodziny.
Sekrety były przekazywane z pokolenia na pokolenia. Niektóre zaginęły, lecz jeden z nich zachował się do dziś. Poznaj przepis na ciasto na pierogi z masłem. Dzięki dodatkowi masła ciasto na pierogi wychodzi miękkie, delikatne i elastyczne. Pamiętaj, że ciasto na pierogi należy zagniatać ręcznie, wtedy wychodzi najsmaczniejsze. Idealne ciasto na pierogi nie powinno kleić się do dłoni.
Przepis na ciasto na pierogi z masłem: składniki (na 50 szt. pierogów)
Co jest potrzebne na ciasto na pierogi z masłem? Oto lista składników:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 250 ml ciepłej wody
- 1 małe jajko
- 2 żółtka jajek
- szczypta soli
Ciasto na pierogi z masłem: sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta na pierogi z masłem niewiele różni się od tradycyjnego zagniatania pierogów. Najpierw należy przesiać mąkę do dużej miski. Następnie dodaj miękkie masło, jako, żółtka i sól. Całość zalej ciepłą wodą, a następnie zacznij ręcznie wyrabiać ciasto. Idealnie wyrobione ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, a także nie kleić się do dłoni. Z tak wyrobionego ciasta zrób kulę, a następnie zawiń ją w folię aluminiową. Kulę ciasta włóż do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Jedną z nich odłóż na bok, a drugą rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta tradycyjnie wycinaj kółka i lep pierogi jak zwykle.