Wielkanoc to czas kiedy oprócz jajek na stołach króluje dużo pieczonych mięs i wędlin. Nie może na nich zabraknąć również żurku i białej kiełbasy. Ta druga to królowa tych świąt.

Pierogi z białą kiełbasą. "Must have" tegorocznej Wielkanocy

Zazwyczaj podawana jest w formie gotowanej lub pieczonej. Można jej również użyć jako farszu do pierogów. To tegoroczny wielkanocny hit. Pierogi z białą kiełbasą można znaleźć wśród świątecznych propozycji wielu kulinarnych influencerów. Przepis, który podajemy to receptura na pierogi z białą kiełbasą od Ewy Wachowicz.

Reklama

Pierogi z białą kiełbasą - składniki

  • ½ kg - mąki
  • 100 ml - ciepłej wody
  • 1 - jajko
  • do podania
  • smażona cebula
  • majeranek świeży

Farsz

  • 1 kg - białej surowej kiełbasy
  • 1 łyżka - chrzanu
  • 1 - jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony

Pierogi z białą kiełbasą - sposób przygotowania

  • Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.
  • Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub pierścienia wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi (można zrobić uszka).
  • Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować świeżym majerankiem.