Wielkanoc to czas kiedy oprócz jajek na stołach króluje dużo pieczonych mięs i wędlin. Nie może na nich zabraknąć również żurku i białej kiełbasy. Ta druga to królowa tych świąt.
Pierogi z białą kiełbasą. "Must have" tegorocznej Wielkanocy
Zazwyczaj podawana jest w formie gotowanej lub pieczonej. Można jej również użyć jako farszu do pierogów. To tegoroczny wielkanocny hit. Pierogi z białą kiełbasą można znaleźć wśród świątecznych propozycji wielu kulinarnych influencerów. Przepis, który podajemy to receptura na pierogi z białą kiełbasą od Ewy Wachowicz.
Pierogi z białą kiełbasą - składniki
- ½ kg - mąki
- 100 ml - ciepłej wody
- 1 - jajko
- do podania
- smażona cebula
- majeranek świeży
Farsz
- 1 kg - białej surowej kiełbasy
- 1 łyżka - chrzanu
- 1 - jajko
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
Pierogi z białą kiełbasą - sposób przygotowania
- Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.
- Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub pierścienia wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi (można zrobić uszka).
- Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować świeżym majerankiem.