Cukinia jest popularnym warzywem w całej Europie. Uwielbiają je mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego. Jest bardzo popularna w Grecji.

Cukinia ma delikatny, smak, jest niskokaloryczna i łatwo strawna. Jest świetnym warzywem dla osób, które dbają o zdrowe posiłki. Cukinia ma wiele minerałów i witamin. Młodą cukinię można jeść na surowo. Pyszna jest też gotowana lub smażona.

Reklama

Smażoną cukinię z przepisu Dionisios Sturisa przygotujecie szybko i równie szybko ją zjecie. Może następnym razem zrobicie z podwójnej porcji?

Przepis:

Składniki:

2-3 cukinie
200 ml wody gazowanej
100-120 gramów mąki
3-4 łyżki ziaren sezamu
szczypta soli
olej do smażenia




Na sos:

300 ml greckiego jogurtu
ząbek czosnku
świeże zioła według upodobań: natka pietruszki, koperek, mięta. Im więcej, tym lepiej
łyżka oliwy z oliwek
szczypta pieprzu



Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Do miski wlewamy wodę gazowaną, dodajemy mąkę, sól i ziarna sezamu. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy. Na patelnie wkładamy kilka, jeśli wrzucimy ich zbyt wiele, skleją się. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Solimy.

Podajemy cukinię z sosem. Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po wierzchu polewamy oliwą.