Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych polskich zup. Często przygotowujemy ją w poniedziałek, bo najlepsza jest na domowym rosole, który zostaje z niedzieli. Podpowiadamy, co zrobić, by pomidorówka była przyjemnie gęsta i aromatyczna.

Zdrowy i tani obiad dla rodziny

Zupa to danie obiadowe idealne. Rozgrzewa, syci i jest bardzo "podzielna". Tę pomidorówkę podamy z makaronem lub z ryżem. Wszystko zależy od tego, jaką lubimy. Trik, który tu zastosujemy sprawi, że nasza zupa będzie gęsta od pomidorów i bardzo pożywna. Pamiętamy przecież, że zdrowy obiad musi zawierać białko, warzywa i węglowodany. A zatem do dzieła! Zapraszamy na pomidorówkę.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - idealna pomidorowa jak u mamy

  • 3 litry rosołu - może być z kostki
  • puszka pomidorów
  • łyżka mąki
  • pół piersi z kurczaka
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła klarowanego (może być też zwykłe masło, wtedy 3 łyżki) lub 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół szklanki tłustej śmietany

Przygotowanie

Pierś z kurczaka czyścimy z błonek, drobno siekamy, oprószamy mąką, podsmażamy z czosnkiem na maśle. Dodajemy na patelnię koncentrat. Smażymy chwilę. Podgrzewamy bulion, dodajemy do niego pomidory i kurczaka w pomidorach. Zagotowujemy. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Pomidorówkę podajemy posypaną zieleniną z ulubionymi dodatkami.