Jak przygotować clafoutis? Przepis jest niezwykle prosty. Deser jest łatwy do przygotowania. Wybieramy dowolne, ulubione świeże owoce, robimy masę i wylewamy do formy do zapiekania. Ten deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodyczy.

Oryginalna receptura zaleca użycie czereśni wraz z pestkami. W czasie pieczenia zawarta w pestkach amygdalina nadaje deserowi aromatu gorzkich migdałów. Niedrylowane owoce puszczają też mniej soku. W wielu przepisach czereśnie macerowane są przez noc w alkoholu. Można jednak tę recepturę uprościć. Też będzie pysznie. Ania Starmach robi to tak:

Reklama

Przepis

Składniki:

500 g czereśni bez pestek - lub innych owoców - malin, truskawek, borówek
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
szczypta soli
cukier puder do posypania






Przygotowanie:

Owoce mieszamy z połową cukru i odstawiamy. Jajka ubijamy tak jak na jajecznicę. Do jajecznej masy dodajemy resztę cukru, mąkę, mleko i sól. Owoce przekładamy do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Zalewamy je masą przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekamy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Można jeść na ciepło lub na zimno.