Raita to jogurtowy sos, który jest popularny w Indiach. Nie dość, że jest pyszny, to jest też bardzo zdrowy. Robi sie go na bazie jogurtu, dodaje m.in. świeże ogórki i miętę. Niezwykłego smaku dodaję mu przyprawy.
Raita do idealny dip na letnie uczty. Orzeźwia i podkręca smak innych potraw. Można ją podać np. po prostu z ugotowanymi ziemniakami. Będziecie zaskoczeni, jak fantastycznie się z nimi komponuje.
Przepis
Składniki
Pół litra gęstego jogurtu
dwa duże ogórki
duży ząbek czosnku
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Liście świeżej mięty - duża garść
Przygotowanie
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zostawiamy na sitku i odciskamy nadmiar wody. Listki mięty siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z miętą, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy ogórek, doprawiamy do smaku solą. Wstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki.