Soczyste pomidory, ocet winny, oliwa, czerwona cebula i prawie już. Pyszna potrawa gotowa. Jeszcze tylko namaczamy czerstwy chleb, mieszamy z pozostałymi składnikami, czekamy, żeby wszystko się "przegryzło" i możemy zasiadać do stołu.

Panzanella najlepiej smakuje latem. W przepisie używa się czerstwego toskańskiego chleba, który jest tradycyjnie wypiekany bez soli, dlatego powinniśmy tu użyć raczej białej, czerstwej bułki.

Reklama

Pomidory, cebula i chleb to podstawowe składniki panzanelli. Można tę sałatkę wzbogacić o to, na co mamy ochotę - oliwki, kapary, ogórek. Nie może jednak zabraknąć czerstwego pieczywa.

Przepis:

Składniki: (na 4 osoby)

Pół kilograma soczystych, czerwonych i mięsistych pomidorów (np. bawole serca)
2, 3 kromki czerstwego chleba
łyżka lub dwie oliwy extra vergine
50 ml octu winnego lub balsamicznego
50 ml zimnej wody
sól, pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii - do dekoracji





Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wodę z octem i zanurz w niej chleb. Niech trochę nasiąknie miksturą octową. Jeśli jest zbyt mokry, wyciśnij nadmiar płynu. Chleb porwij na kawałki, włóż na dno miski. Na chlebie rozłóż pokrojone pomidory i cebulę pokrojoną w piórka, wszystko polej oliwą i delikatnie wymieszaj. Poczekaj, aż smaki się połączą.

Jest jeszcze inna wersja przygotowania panzanelli. Do miski wrzucamy pokrojone pomidory i cebulę oraz pokrojony suchy chleb. Mieszamy, polewamy oliwą wymieszaną z octem i zostawiamy, żeby całość się przegryzła. Pomidory puszczą sok, który połączy się z oliwą i octem, tworząc pyszny sos. A chleb nasiąknie tym sosem.