Sałatka "zielona bogini" to prawdziwa witaminowa bomba. Jasiek Kuroń przygotował własną wersję – to wyjątkowe połączenie prostych składników. „Robi się ją szybko, a jest bardzo pożywna”– zachęca.
Przepis jest dziecinnie wręcz prosty. Kroimy warzywa, a składniki sosu miksujemy blenderem. Potem mieszamy całość i już. Przepis możemy dowolnie modyfikować. Zasada jest jedna - do sałatki dodajemy zielone, chrupkie warzywa. Sos też musi być zielony.
Przepis:
Składniki:
1/2 kg kapusty pekińskiej
1 średnia główka sałaty lodowej
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
1/2 szklanki posiekanego szczypioru
na dressing:
2 garście szpinaku
1 awokado
biała część dymki
40 g startego parmezanu
3 łyżki nerkowców
40 ml oliwy
sok z 1 cytryny
4 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ewentualnie odrobina zimnej wody
Przygotowanie:
Kapustę i sałatę kroimy w paski, ogórka na plasterki lub w kostkę. Wrzucamy warzywa do miski razem z posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładko. Jeśli sos jest zbyt gęsty, Jasiek Kuroń poleca, by dodać do niego odrobinę zimnej wody. Mieszamy dressing z warzywami i już.