Zapraszamy na podróż do Hiszpanii bez wychodzenia z domu. Zacznijmy od czegoś prostego, ale wyjątkowo pysznego i orzeźwiającego. To gazpacho, słynny na cały świat chłodnik z Półwyspu Iberyjskiego.
Podstawowymi składnikami gazpacho są pomidory, ogórki, papryka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny oraz sól.
Gazpacho niegdyś podstawą wyżywienia rolników z Andaluzji. Był to na początku po prostu rozmoczony chleb z oliwą z oliwek oraz octem. Pomidory, czyli główny dziś składnik tej zupy, zaczęto do niej dodawać w XIX wieku.
Magda Gessler powtarza, że ma ogromną słabość do gazpacho. Pisała o niej m.in. w superlatywach w swojej książce "Sexy kuchni". Oto przepis polecany przez Magdę Gessler. To je autorska wersja, bogatsza w smaki.
Przepis:
Składniki:
1 litr soku ze świeżych pomidorów,
3 czerwone papryki,
1 duży ogórek,
czosnek wedle uznania,
ok. 60 ml hiszpańskiej oliwy,
biały ocet winny,
sól,
mały pęczek kolendry,
mała cebula szalotka,
2 awokado,
szczypta kuminu,
sok z jednej limonki
Przygotowanie:
Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych. Ogórka obieramy i usuwamy z niego miękką część z pestkami. Obieramy szalotki. Warzywa kroimy na mniejsze części. Pokrojone warzywa blendujemy z przyprawami, kolendrą, sokiem limonki, czosnkiem, oliwą z oliwek, obranym ze skórki awokado. Dolewamy sok z pomidorów, doprawiamy solą i octem winnym. Blendujemy ponownie. Gazpacho gotowe. Smacznego.