Ta sałatka, którą proponuje blog Kwestia Smaku proponuje połączenie arbuza z awokado. Z czym jeszcze warto go połączyć, by stworzyć sałatkę idealną na upalne dni?

Oto przepis na sałatkę z arbuza i awokado.

Składniki:

Reklama
  • 1 awokado
  • limonka
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy lub klonowego
  • sól i pieprz
  • 50 g sera feta lub sałatkowego
  • 1 szklanka pokrojonego arbuza
  • 1 szklanka pokrojonego, obranego ogórka
  • 1 szklanka nieobranego zielonego jabłka (np. granny smith lub golden delicious)
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • świeża mięta
  • pistacje

Sposób przygotowania:

Awokado obrać i pokroić w kostkę, skropić 1/4 limonki. Włożyć do salaterki. Resztę limonki wycisnąć do miseczki, wymieszać z oliwą, miodem lub syropem, solą i pieprzem. Odłożyć na koniec do polania sałatki.

Obok awokado ułożyć resztę składników: pokrojone w kosteczkę ser feta, arbuz, obrany ogórek, jabłko (nieobrane) oraz posiekaną czerwoną cebulę. Polać sałatkę sosem i posypać posiekaną miętą oraz posiekanymi pistacjami.