Ta sałatka, którą proponuje blog Kwestia Smaku proponuje połączenie arbuza z awokado. Z czym jeszcze warto go połączyć, by stworzyć sałatkę idealną na upalne dni?
Oto przepis na sałatkę z arbuza i awokado.
Składniki:
- 1 awokado
- limonka
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy lub klonowego
- sól i pieprz
- 50 g sera feta lub sałatkowego
- 1 szklanka pokrojonego arbuza
- 1 szklanka pokrojonego, obranego ogórka
- 1 szklanka nieobranego zielonego jabłka (np. granny smith lub golden delicious)
- 1/4 czerwonej cebuli
- świeża mięta
- pistacje
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i pokroić w kostkę, skropić 1/4 limonki. Włożyć do salaterki. Resztę limonki wycisnąć do miseczki, wymieszać z oliwą, miodem lub syropem, solą i pieprzem. Odłożyć na koniec do polania sałatki.
Obok awokado ułożyć resztę składników: pokrojone w kosteczkę ser feta, arbuz, obrany ogórek, jabłko (nieobrane) oraz posiekaną czerwoną cebulę. Polać sałatkę sosem i posypać posiekaną miętą oraz posiekanymi pistacjami.