Pieczarki to wspaniały dodatek do wielu potraw. Można z nich z nich przyrządzić np. zupę lub sos, wykorzystać jako składnik sałatek, zapiekanek. Są idealnym dodatkiem do ciepłych dań. W wielu domach przygotowuje się pyszne jajka faszerowane pieczarkami. Ta przystawka króluje na stole w Wielkanoc.

Jak smażyć pieczarki, by były aromatyczne i jędrne?

Jak przygotować smażone pieczarki, by były aromatyczne, złociste i nie miały wodnistej konsystencji? Sprawa wcale nie jest skomplikowana. Pamiętajmy, że pieczarki zawierają dużo wody, jeśli więc nieprawidłowo je usmażymy, zamiast smażyć zaczną się gotować we własnym sosie. Szybciej też nieapetycznie ściemnieją.

Reklama

Smak smażonych pieczarek podkręcają cebula, świeże zioła i odpowiednio dobrane przyprawy. Z pieczarkami doskonale komponuje się sos sojowy. Ale najpierw trzeba je dobrze usmażyć.

Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały?

Przed smażeniem pieczarki należy nie tylko umyć, lecz także dobrze osuszyć. Pieczarki zachowają swoją naturalną konsystencję i nie ściemnieją podczas smażenia, jeżeli zastosuje się prosty zabieg. Dzięki niemu grzyby będą smakować świetnie. Zanim zacznie się smażyć pieczarki na patelni, pokrojone grzyby warto skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Dzięki temu pieczarki nie ściemnieją, a sok z cytryny nie będzie Co wyczuwalny w smaku.

Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody?

Zdarza się, że podczas smażenia grzyby dużo wody. Zamiast się smażyć, gotują się we własnym sosie. Powodem jest sól. Jeśli posolimy pieczarki tuż po wrzuceniu ich na patelnię, będą puszczać dużo wody. Najlepiej posolić pieczarki już po usmażeniu i zestawieniu patelni z ognia.

Na czym smażyć pieczarki?

Pieczarki należy smażyć na patelni na oliwie z oliwek, oleju roślinnym lub maśle. Świetnie sprawdzi się tu masło klarowane. Tłuszcz należy dobrze rozgrzać i dopiero wrzucić na patelnię pokrojone grzyby. Trzeba je często mieszać i smażyć, aż staną się złote i zaczną się delikatnie rumienić.