eKażda pani domu ma swój sposób na przygotowanie ogórków kiszonych. Często receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na liście dodatków, dzięki którym ogórki kiszone są jędrne, chrupiące i aromatyczne są m.in. koper, czosnek, korzeń chrzanu i liście dębu, malin, porzeczek wiśni. Jest jednak jeszcze jeden dodatek, który warto dorzucić do kiszenia ogórków. Nada niezwykły aromat i "przypilnuje" jędrności ogórków.
Ta przyprawa świetnie wpływa na ogórki kiszone
O czym mowa? O świetnie znanej przyprawie. Chodzi o estragon, który jest zwykle używany jako przyprawa do mięs, sosów, dań z ryżu oraz ryb. Estragon dodaje się również do marynat. Jest też nieocenionym składnikiem zestawu przypraw do ogórków kiszonych.
Wspaniały smak
Estragon ma wyrazisty, głęboki, lekko korzenny smak z przyjemną goryczką. Wyczuwa się w nim nuty anyżu i wanilii. Estragon jest znany ze swoich walorów prozdrowotnych, świetnie działa na trawienie i ma właściwości przeciwzapalne. Olejki eteryczne, zawarte w estragonie, przenikają do ogórków kiszonych, podkręcają ich smak. Sprawiają też, że ogórki kiszone długo zachowają świeżość, będą jędrne i chrupiące. Estragon działa więc jak naturalny konserwant i przeciwdziała pękaniu ogórków. Dzięki estragonowi ogórki nie zepsują się, nie powstaną w nich też dziury.
Jak dodawać estragon do kiszenia ogórków?
Do kiszonek możemy dodać zarówno świeże, jak i suszone liście estragonu. Wystarczy jedna niewielka gałązka estragonu na litrowy słoik ogórków. Jeśli dodajemy suszony estragon, wystarczy szczypta.
Ogórki kiszone z estragonem i liśćmi chrzanu
Składniki:
- łyżka soli niejodowanej na litr wody (można użyć wody gotowanej i ostudzonej);
- ogórki;
- 2-3 ząbki czosnku na słoik,
- jedna, dwie gałązki kopru na słoik,
- gałązka świeżego estragonu na słoik,
- liść chrzanu na słoik,
- korzeń chrzanu (ok. 5 cm korzenia na słoik).
Przygotowanie
Ogórki i dodatki myjemy. Na dno wyparzonych słoików wkładamy gałązkę kopru, czosnek, kawałek chrzanu, liść wiśni i gałązkę estragonu. Słoik wypełniamy ogórkami - układamy je pionowo - i na wierzch, tak samo jak na spód dajemy dodatki. Podgrzaną wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki. Słoiki szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.