Na temat mrożenia pasztetu krąży wiele niesprawdzonych informacji. Są tacy, którzy utrzymują, że pasztet po rozmrożeniu staje się suchy. Nie jest to jednak prawda. Mrożenie pasztetu jest całkowicie bezpieczne - i dla zdrowia naszego żołądka i dla smaku pasztetu.
Pracochłonny pasztet
Przygotowanie dobrego pasztetu jest pracochłonne. Świąteczny pasztet robi się zazwyczaj z kilku rodzajów mięs. Mięso na pasztet dusimy lub gotujemy. Następnie trzeba je bardzo dokładnie zemleć w maszynce do mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. Pasztet powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Potem trzeba masę na pasztet starannie wyrobić z odpowiednio dobranymi dodatkami. Jeszcze potem pieczenie i uff, pasztet gotowy.
Jak zamrozić upieczony pasztet?
Jak zamrozić pasztet, by po rozmrożeniu cieszyć się smakiem pasztety? Pasztet, który mamy zamiar zamrozić, musi być bardzo dobrze wystudzony. Pasztet można zamrozić w całości lub pokrojony na odpowiednie porcje w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia. Woreczek należy szczelnie zamknąć i usunąć powietrze z woreczka.
Pasztet na święta można upiec w mniejszych, aluminiowych foremkach jednorazowych. Gdy pasztet wystygnie, wkładamy go w foremce do woreczka do mrożenia i szczelnie zamykamy.
Jak rozmrozić upieczony pasztet?
Dzień przed podaniem pasztetu na stół należy wyjąć go z zamrażarki. Pasztet rozmrażamy zawsze w lodówce przez ok. 12 godzin.
Czy można zamrozić pasztet przed pieczeniem?
Pasztet doskonale nadaje się do mrożenia przed pieczeniem. Zanim włożymy pasztet do piekarnika, masę trzeba rozmrozić.
Jak długo pasztet może być w zamrażarce?
Pamiętamy, by by nie trzymać pasztetu w zamrażarce zbyt długo. Najlepiej zjeść w ciągu 2 miesięcy. I jeszcze jedno, raz rozmrożony pasztet, nie może zostać zamrożony ponownie.