Ten, kto przed laty chodził do szkolnej stołówki na obiad, doskonale pamięta to danie. Pojawiało się w tzw. dzień bezmięsny. Jajka w sosie musztardowym to stołówkowy klasyk. Przypomniał o nim kucharz Jasiek Kuroń, który w mediach społecznościowych dzieli się swoimi przepisami.
Nowa wersja przysmaku sprzed lat
Kolejny klasyk ze szkolnej stołówki, który uwielbiam ją, uwielbia mój 9-letni syn czy to z jajkami na twardo, pół twardo czy też poszetowanymi lub wbitymi do sosu, z idealnie płynnym żółtkiem. Jajka w sosie musztardowym są doskonałe z ziemniaczkami pure, ale także z kaszą gryczaną paloną! Do tego natka, jak ktoś woli koperek, a nawet szczypiorek, posiekane, a na koniec trochę pieprzu. Mniam! – powiedział Jasiek Kuroń na nagraniu. Wersja, którą zaprezentował, to jajka wbite do sosu.
Przepis na jajka w sosie musztardowym
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 700 ml bulionu
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe. Smażymy ok. 5 minut,, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i podsmażamy przez minutę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy musztardę, czarny pieprz, wymieszaj i gotujemy, aż zgęstnieje. Potem dodajemy śmietanę osiemnastkę i zagotowujemy. Do gęstego sosu wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i po minutach jajka są gotowe. Podajemy z ziemniakami lub np. z kaszą gryczaną.