Sushi liczy sobie wiele setek lat. Choć kojarzone jest teraz z Japonią, to pochodzi z Chin. Pierwotnie sushi było metodą konserwacji ryb, a daniem. Z czasem jednak, w Japonii, ewoluowało do formy, jaką znamy dzisiaj, czyli rolek z ryżem doprawionym octem i różnymi dodatkami, głównie rybami i owocami morza.
W tym mieście Polacy najchętniej zamawiają sushi
Najwięcej miłośników sushi znajdziemy oczywiście w największych miastach: w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. Jeśli jednak przyjrzeć się statystyce wnikliwiej i spojrzeć na liczbę zamówień w przeliczeniu na jednego mieszkańca, okazuje się, że polską stolicą sushi są… Katowice - wynika z raportu pyszne.pl. Tytuł największego fana japońskiego specjału w Polsce należy się pewnemu warszawiakowi, który w ciągu ostatniego roku zamawiał z różnych stołecznych susharni aż 170 razy – z czego 100 razy z tej samej, ulubionej restauracji.
Jakie sushi Polacy lubią najbardziej?
Polacy najchętniej zamawiają sprawdzoną klasykę. W pudełkach z sushi królują futomaki - zbilansowane, wieloskładnikowe rolki, hosomaki - minimalistyczne w formie, ale pełne smaku, oraz uramaki, w których ryż trafia na zewnątrz, a nori otula nadzienie od środka. Nieodłączne dodatki to oczywiście sos sojowy, wasabi i marynowany imbir. Coraz chętniej sięgamy też po sos teriyaki i pikantne spicy mayo.