Na wielkanocnym stole króluje chrzan, który podnosi smak mięs, kiełbas i pasztetów. Chrzan idealnie wspomaga też trawienie. Zupa chrzanowa to danie, którego też nie powinno zabraknąć podczas Wielkanocy. Z dodatkiem białej kiełbasy i jajka smakuje wybornie.
Ta rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo pożywna zupa ma wielu zwolenników. Ma ostry smak, ale nie ma w niej charakterystycznej dla żurku kwasowości. Jest to uznawane za zaletę. Jeżeli jeszcze nie robiliście i nie jedliście zupy chrzanowej, zróbcie to natychmiast! Przepis na pyszną zupę chrzanową, którą poleca sama Magda Gessler, znajdziecie poniżej.
Sprawdzony przepis na zupę chrzanową
Przepis na zupę chrzanową Magdy Gessler pojawił się w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje". Zupa zrobiona według tego przepisu będzie idealnie kremowa i wyrazista w smaku. Można ją podawać np. z chrupiącymi grzankami, z jajkami na twardo lub krążkami białej kiełbasy. W Wielkanoc taka zupa będzie idealnym starterem do świątecznego obiadu. Może też stanowić pełnowartościowy obiad w dzień powszedni.
Zupa chrzanowa według przepisu Magdy Gessler
Składniki
- duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 słoiczki chrzanu
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml śmietany 22%
- 4 cienkie kromki chleba razowego
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- cukier do smaku
- 2-3 ugotowane jajka na porcję
Przygotowanie
Jak zrobić zupę chrzanową? Zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Kroimy je na małe kawałki i zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do chwili, gdy warzywa zmiękną. Potem wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz ziele angielskie. Zupę z ugotowanymi warzywami blendujemy na gładką masę. Dodajemy chrzan i śmietanę. Blendujemy jeszcze chwilę. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Mieszamy, jeszcze chwilę ogrzewamy. Przygotowujemy grzanki na patelni. Pokrojony w kostkę chleb rumienimy na oliwie. Podajemy zupę chrzanową gorącą, posypaną grzankami. Pasują do niej jajka na twardo lub ugotowana, pokrojona w grube plastry biała kiełbasa.