Żurek to tradycyjna zupa, którą podajemy podczas Wielkanocy. Dobry żurek przygotujemy z najwyższej jakości składników. Z okazji Wielkanocy warto samodzielnie zrobić zakwas. Żeby żurek miał smak, potrzebne są przyprawy. Żurek podajemy często w okrągłym, niewielkim bochenku chleba.

Żurek czy barszcz biały - różnica

Czy różni się żurek od barszczu białego? Chodzi o zakwas. Żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim, a barszcz biały - na zakwasie z mąki pszennej. Co ciekawe, dawno temu barszczem białym nazywano zupę, której bazą był kwas z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty.

Reklama

Żurek - regionalne odmiany

Jedna z najpopularniejszych odmian żurku jest żurek śląski. Jest gęsty, zawiesisty i zabielany śmietaną. Żurek podhalański podaje się z oscypkiem, a do żurku świętokrzyskiego nie dodaje się cebuli ani czosnku.

Tajemniczy składnik żurku wg Magdy Gessler

Jaki jest tajemniczy składnik, który Magda Gessler dodaje do żurku? Znana restauratorka i gwiazda "Kuchennych rewolucji" do żurku dodaje grzyby. Dzięki temu zupa ma niezwykły aromat. Najlepiej, jej zdaniem, sprawdzają się prawdziwki, ale możemy dodać również inne, aromatyczne leśne grzyby. Mogą być suszone lub mrożone. Jeśli zdecydujemy się grzyby suszone, dobrze jest je wcześniej namoczyć. Wodę z moczenia grzybów wlewamy do żurku.

Przepis na żurek Magdy Gessler

  • 1 litr zakwasu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 5 prawdziwków
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • chrzan - według uznania, nie musimy dodawać

Przygotowanie

W garnku roztapiamy masło i podsmażamy grzyby. Zalewamy je bulionem i gotujemy. Do bulionu z grzybami dodajemy zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zupę zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Żurek podajemy z jajkami i białą kiełbasą. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Możemy do zupy dodać chrzan dla zaostrzenia smaku.