Barszcz biały i żurek to nazwy zup, które często bywają używane zamiennie. Czy rzeczywiście to jedno i to samo? Okazuje się, że nie. Czym się różnią od siebie żurek i barszcz biały?

Czym się różni żurek od barszczu białego?

Chodzi o rodzaj zakwasu. Żurek gotujemy na zakwasie żytnim, a barszcz biały - na zakwasie pszennym. Żurek ma intensywny, kwaśny smak, a barszcz biały jest łagodniejszy.

Reklama

Przepis na zakwas na żurek od Ewy Wachowicz

Podajemy przepis na zakwas, który przygotowuje Ewa Wachowicz. Przepis pochodzi z jej oficjalnej strony. Kilka składników, odrobina cierpliwości i baza do pysznej zupy gotowa.

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych lub mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie

Płatki (lub mąkę) wsypujemy do litrowego słoika. Dorzucami czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy letnią wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.