Barszcz biały i żurek to nazwy zup, które często bywają używane zamiennie. Czy rzeczywiście to jedno i to samo? Okazuje się, że nie. Czym się różnią od siebie żurek i barszcz biały?
Czym się różni żurek od barszczu białego?
Chodzi o rodzaj zakwasu. Żurek gotujemy na zakwasie żytnim, a barszcz biały - na zakwasie pszennym. Żurek ma intensywny, kwaśny smak, a barszcz biały jest łagodniejszy.
Przepis na zakwas na żurek od Ewy Wachowicz
Podajemy przepis na zakwas, który przygotowuje Ewa Wachowicz. Przepis pochodzi z jej oficjalnej strony. Kilka składników, odrobina cierpliwości i baza do pysznej zupy gotowa.
Składniki
- 6 łyżek płatków owsianych lub mąki żytniej
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
Płatki (lub mąkę) wsypujemy do litrowego słoika. Dorzucami czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy letnią wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.