Woda, w której gotowana jest kiełbasa, uważana jest za wywar, którego należy się pozbyć. Bardzo często wylewana jest do zlewu. Okazuje się, że to błąd.

Woda po gotowaniu kiełbasy przyda się w kuchni

Woda, która zostaje w garnku, zwłaszcza po ugotowaniu białej kiełbasy, może się bardzo przydać w kuchni. Profesjonalni kucharze często traktują ją jak coś w rodzaju bulionu lub wywaru, który z powodzeniem można użyć przygotowując wiele potraw. To jak się okazuje fantastyczna baza do dań. Jak ją odpowiednio wykorzystać?

Reklama

Warto pamiętać, że woda, która zostaje po ugotowaniu kiełbasy ma sporo aromatu i smaku. Jak ją wykorzystać i do czego? Która woda po gotowaniu kiełbasy będzie najlepsza do dodania do innych potraw?

Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy?

Kucharze często wykorzystują wodę po gotowaniu białej kiełbasy, bo uważają, że to idealny składnik do przyrządzania wielu potraw. Najlepsza ich zdaniem jest woda po gotowaniu białej kiełbasy.

Kiedy się ją gotuje, oddaje do wody m.in. tłuszcz, białko i aromat przypraw, których użyto podczas jej przygotowania. Do wody podczas gotowania kiełbasy trafiają najczęściej aromaty:

  • czosnku
  • majeranku
  • pieprzu
  • liści laurowych
  • ziela angielskiego

Biała kiełbasa nie jest przygotowywana z wykorzystaniem soli peklującej, więc nie trafia do wody. Dlatego też wywar, który powstaje po jej ugotowaniu jest bezpieczny dla zdrowia.

Do przygotowania jakich potraw warto wykorzystać wodę z gotowania kiełbasy?

  • baza do zup. Woda po gotowaniu kiełbasy świetnie nadaje się jako podkład pod takie zupy jak ogórkowa, kapuśniak oraz krupnik.
  • baza do sosów. Wywar, który powstaje po ugotowaniu kiełbasy to także dobra podstawa sosów takich jak grzybowy czy pieczeniowy. Zwłaszcza teraz przed świętami sprawdzi się idealnie do pieczenia mięs i wędlin
  • podstawa do gotowania kaszy i ryżu. Wywar z kiełbasy nada tym daniom aromatu i smaku, zwłaszcza dzięki przyprawom, które zostały użyte do jej przygotowania
  • duszenie mięs i warzyw. Woda z gotowania kiełbasy nada się idealnie do podlewania duszonych potraw. Zyskają dzięki niej odpowiedni smak i aromat

Jak gotować białą kiełbasę, by woda po jej gotowaniu nadawała się do potraw?

By woda po gotowaniu kiełbasy nadawała się do wykorzystania podczas przygotowywania innych potraw warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

  • Wodę, do której włożymy białą kiełbasę, warto zagotować z dodatkiem cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego.
  • Dopiero po 10 minutach od zagotowania się wywaru, należy zmniejszyć ogień i włożyć do środka opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę.
  • Przez 20 minut należy gotować kiełbasę na niewielkim ogniu. Chodzi o to, by nie wrzała. Dzięki temu trikowi kiełbasa nie popęka, będzie smaczna i zachowa swój kształt.