Schab sztygarski to danie, które regularnie przyrządzane jest w śląskich kuchniach. To danie faszerowane jest kiełbasą, która nadaje mu dosyć intensywnego smaku.
Schab sztygarski od Ewy Wachowicz. Dzięki temu będzie soczysty
Danie to jest nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne i soczyste. Co zrobić, by właśnie takie wyszło? Tajemnicą jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Nie tylko solą i pieprzem, ale też czosnkiem i kminkiem. To właśnie te przyprawy podkręcą smak tego mięsa. Warto przed wstawieniem schabu sztygarskiego do piekarnika, obsmażyć go na patelni. Ten trik zamknie soki wewnątrz mięsa i właśnie dzięki temu będzie soczyste.
Podczas pieczenia schab sztygarski warto podlewać sosem, który powstaje podczas jego przygotowania. Dzięki temu mięso również nie wyschnie. Sos, który mięso "puści" podczas pieczenia warto zagęścić mąką albo zasmażką. Dzięki temu nabierze kremowej konsystencji. Dodatkowego aromatu doda mu włożona w środek kiełbasa.
Jak przygotować schab sztygarski? Oto przepis od Ewy Wachowicz.
Schab sztygarski od Ewy Wachowicz - składniki
- 1 kg - schabu
- 4 ząbki - czosnku
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- kiełbasa śląska
- smalec gęsi lub wieprzowy do obsmażenia
- 1 - cebula
- ½ szklanki - wody do podlania
- 1 szklanka - śmietany 18%
- 2 łyżki - mąki
Schab sztygarski od Ewy Wachowicz - przygotowanie
- Mięso naciąć w ten sposób, by uzyskać jak największy płat. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć słodką papryką, przyprawić solą i pieprzem. Na jednym z brzegów położyć kiełbasę i ciasno zwinąć. Związać dratwą – podobnie jak szynkę.
- Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i podlać wodą. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać poszatkowaną i podgotowaną modrą kapustę. Zakwasić octem, posłodzić. Dorzucić zimne masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Upieczony schab przełożyć na deskę. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, zahartować i wlać do sosu spod pieczenia. Doprawić solą i pieprzem.