Szarlotka sypana to przepis, na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.

Reklama

Dodaje, że on sam często zwraca uwagę na przepisy z dopiskiem "szybki" lub "prosty", bo nie lubi spędzać całego dnia w kuchni. Dodaje, że przy małych dzieciach zwyczajnie nie ma na tp czasu. Moja mama podkreśliła również, że ten przepis bez wątpienia zawsze się udaje! Lubię takie - dodaje Jakub Kuroń.

Przepis - szybka szarlotka sypana

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru np. trzcinowego
  • 160 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 masła (zmrożonego)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj.

Krok 2:

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.

Krok 3:

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.

Krok 4:

Następnie ułóż połowę startych jabłek.

Krok 5:

Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.

Krok 6:

Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na koniec na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta.