Szarlotka sypana to przepis, na który natknęłam się przeszukując notes z przepisami mojej mamy. Jest tam kilka świetnych receptur na serniki, placki, biszkopty i jednym z tych przepisów jest szybka szarlotka sypana - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.
Dodaje, że on sam często zwraca uwagę na przepisy z dopiskiem "szybki" lub "prosty", bo nie lubi spędzać całego dnia w kuchni. Dodaje, że przy małych dzieciach zwyczajnie nie ma na tp czasu. Moja mama podkreśliła również, że ten przepis bez wątpienia zawsze się udaje! Lubię takie - dodaje Jakub Kuroń.
Przepis - szybka szarlotka sypana
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 160 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 masła (zmrożonego)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie suche składniki oprócz cynamonu dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 2:
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.
Krok 3:
Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.
Krok 4:
Następnie ułóż połowę startych jabłek.
Krok 5:
Przykryj je drugą częścią sypkich składników i ułóż drugą cześć jabłek.
Krok 6:
Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na koniec na wierz zetrzyj 200 g zmrożonego masła. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 min. Szarlotka sypana wychodzi bardzo smaczna i soczysta.