Szarlotka to jedno z tych ciast, które ma więcej zwolenników, niż przeciwników. Kruche ciasto w połączeniu z uprażonymi jabłkami to uczta dla podniebienia. Przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami jest bardzo wiele. Jednak ten to klasyka gatunku. Śmiało można powiedzieć, że to przepis na ciasto z dawnych lat, które niejednej osobie przypomni dzieciństwo i dom babci, czy mamy. Jego zaletą jest też smak pieczonych jabłek.
Szarlotka z kratką, bo o niej mowa, nie jest wcale taka trudna do upieczenia, jak się wydaje. Ewa Wachowicz poleca prosty i dosyć szybki przepis na to ciasto. Warto go wypróbować.
Przepis na szarlotkę
Składniki:
- 2 szklanki - mąki
- ½ szklanki - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- 120 g - masła
- 1 - jajko
- Dekoracja
- 100 g - dżemu morelowego
- cukier puder
- Nadzienie
- 1 kg - jabłek
- 1 łyżeczka - cynamonu
- 1 garść - rodzynków namoczonych w rumie
- 1 garść - prażonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.
Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.