Ten dietetyczny a zarazem jesienny posiłek, który można zjeść zarówno na śniadanie, jak i obiad, powstaje tak naprawdę z dwóch składników. Jednym z nich jest kasza jaglana a drugim śliwki.
Fit danie na jesienne śniadanie lub obiad
Ten zestaw nadaje się idealnie dla tych, którzy dbają o linię lub chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami uraczy niejedno podniebienie a przy tym ogrzeje i podkręci metabolizm. Jak ją zrobić? Oto przepis.
Przepis (4 porcje)
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej (1 szklanka)
- 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
- 1 kg śliwek
- 5 - 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego twardego
- 4 łyżki wiórków kokosowych lub migdałów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłukać, odcedzić, zalać mlekiem, dodać wanilię, przykryć i zagotować w garnku z grubym dnem, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na podłużne kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kaszy jaglanej. Następnie wyłożyć śliwki i przykryć resztą kaszy.
Miejscami ułożyć kawałeczki masła i całość posypać wiórkami. Przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut.