Ten dietetyczny a zarazem jesienny posiłek, który można zjeść zarówno na śniadanie, jak i obiad, powstaje tak naprawdę z dwóch składników. Jednym z nich jest kasza jaglana a drugim śliwki.

Fit danie na jesienne śniadanie lub obiad

Reklama

Ten zestaw nadaje się idealnie dla tych, którzy dbają o linię lub chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami uraczy niejedno podniebienie a przy tym ogrzeje i podkręci metabolizm. Jak ją zrobić? Oto przepis.

Przepis (4 porcje)

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej (1 szklanka)
  • 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
  • 1 kg śliwek
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego twardego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych lub migdałów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłukać, odcedzić, zalać mlekiem, dodać wanilię, przykryć i zagotować w garnku z grubym dnem, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.

Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na podłużne kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kaszy jaglanej. Następnie wyłożyć śliwki i przykryć resztą kaszy.

Miejscami ułożyć kawałeczki masła i całość posypać wiórkami. Przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut.