Ciasta z jabłkami to wizytówka jesieni. Nie tylko klasyczne szarlotki podbijają nasze podniebienia, ale też jabłeczniki z dodatkami. Takim deserem jest właśnie to na jakie przepis poleca siostra Anastazja.
Najważniejszym składnikiem tego ciasta są rzecz jasna jabłka, ale w połączeniu z masą budyniową i pianką. To naprawdę idealne połączenie smaku słodkiego z kwaskowatym, jakie dają jabłka. Oto przepis na ciasto budyniowe z jabłkami. Siostra Anastazja robi je właśnie tak.
Ciasto budyniowe z jabłkami
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.
Masa budyniowa
Składniki:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników ugotować budyń.
Piana:
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.
Dodatek:
1 1/2 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie do pieczenia:
Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.