Ciasta z jabłkami to wizytówka jesieni. Nie tylko klasyczne szarlotki podbijają nasze podniebienia, ale też jabłeczniki z dodatkami. Takim deserem jest właśnie to na jakie przepis poleca siostra Anastazja.

Najważniejszym składnikiem tego ciasta są rzecz jasna jabłka, ale w połączeniu z masą budyniową i pianką. To naprawdę idealne połączenie smaku słodkiego z kwaskowatym, jakie dają jabłka. Oto przepis na ciasto budyniowe z jabłkami. Siostra Anastazja robi je właśnie tak.

Reklama

Ciasto budyniowe z jabłkami

Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao




Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.

Masa budyniowa

Składniki:

1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku


Wykonanie:

Reklama

Z podanych składników ugotować budyń.

Piana:

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.

Dodatek:

1 1/2 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie do pieczenia:

Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.