Jesień to czas ciast z owocami. Najlepiej sprawdzają się w nich jabłka oraz śliwki. Właśnie te drugie siostra Anastazja wykorzystuje do przygotowania pysznego jesiennego sernika. Kwaskowaty smak śliwek przełamany w tym serniku słodyczą pianki.
Jak zrobić sernik jesienny siostry Anastazji?
Jedno jest pewne. Smak tego ciasta jest nie do podrobienia. Jak zrobić sernik jesienny siostry Anastazji? Oto przepis.
Przepis na sernik
Ciasto:
Składniki:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa
Składniki:
1 ¼ kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu
waniliowego bez cukru
30 dag margaryny
60 dag śliwek
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera. Śliwki umyć, wyjąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić 1/3 część masy serowej, na niej ułożyć pokrojone śliwki, przykryć pozostałą masą serową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia – na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.
Piana
Składniki:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.