Szarlotka to ciasto, które ma tak samo wielu zwolenników jak sernik i na pewno o wiele więcej niż ciasto marchewkowe. Ta z przepisu Ewy Wachowicz wyróżnia się idealną i słodką kruszonką, przełamaną kwaskowatym posmakiem jabłek. Nadzienie podkreśla także dodana do niego przyprawa czyli aromatyczny i rozgrzewający cynamon.

Reklama

To ciasto, które sprawdzi się jako deser a także przekąską na drugie śniadanie czy podwieczorek. Będzie idealna ze szklanką kawy albo gorącej herbaty. Jak ją zrobić? Oto przepis na szarlotkę z kruszonką Ewy Wachowicz.

Przepis na szarlotkę

Składniki

  • ½ kg - mąki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki - cukru pudru
  • 300 g - masła
  • 2 - jajka
  • 2 łyżki - pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 2½ kg - jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki - cynamonu
  • bułka tarta do podsypania
  • Zdobienie
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Posolić. Dodać pastę waniliową. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce.

Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć). Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć.

Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.

Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Kup subskrybcję "Dziennik Gazetę Prawną".