Jesienią najczęściej przygotowujemy ciasta z wykorzystaniem jabłek. Poza klasycznymi szarlotkami warto czasem sięgnąć po przepisy na jabłeczniki. Są tak samo pyszne i równie a może odrobinę prostsze w przygotowaniu.
Jabłecznik z budyniem winnym. Tak robi go Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz proponuje przepis na jabłecznik z budyniem z odrobiną wina. Ciasto nie będzie zawierało alkoholu, bo podczas przygotowywania procenty wyparują a zostanie tylko smak. Jak zrobić to ciasto? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
- 250 g - mąki
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 150 g - cukru
- 1 łyżeczka - cukru waniliowego
- 125 g - masła
- 1 - jajko
- Masa
- 1 kg - jabłek
- 500 ml - białego wytrawnego wina
- 2 - budynie waniliowe bez cukru
- 100 g - cukru
- skórka z cytryny
- Zdobienie
- garść płatków migdałowych
- czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszając zagotować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcześniej masłem i wysypać bułką tartą; średnica 24 cm).
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.
Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na środek zetrzeć gorzką czekoladę.