Hiszpańska kuchnia kusi wieloma smakami. Tortilla de patatas to jedne z popularniejszych dań w tym kraju. Jest niezwykle pyszne i proste w wykonaniu. Przy tym sycące. Każdy w Hiszpanii ma swoją metodę na przygotowanie tej potrawy. Tak robi ją Magda Gessler, która przez pewien czas na Półwyspie Iberyjskim mieszkała.
Danie to jest tanie i łatwo je przygotować. Tortilla de patatas jest świetna na obiad lub kolacje. Można ją też podać jako wykwintną przekąskę na przyjęciu. Nie zapominajmy jednak o dodatku warzyw. Jeśli podamy tortilla de patatas np. z sałatką z pomidorów i papryki, posiłek będzie pełnowartościowy.
Przepis:
Składniki:
800 g ziemniaków
8 dużych jaj
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
300 ml hiszpańskiej oliwy z oliwek
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy następnie w kostkę - nie musi być równo. Cebulę kroimy w piórka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, cebulę i pokrojony czosnek. Całość dusimy aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli użyjemy gotowanych już ziemniaków, będzie szybciej. Wtedy najpierw podsmażamy cebulę i czosnek, a potem dodajemy ziemniaki.
Ziemniaki i cebulę lekko studzimy. Ubijamy jajka. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkami. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy jajka się zetną i zrumienią, obracamy tortillę na drugą stronę, zsuwając ją na pokrywkę, a następnie ponownie zsuwając na patelnię. Smażymy kolejnych kilka minut, aby druga strona się zezłociła. Tortilla de patatas jest gotowa i może być natychmiast podawana.