Młode cukinie są chrupiące i soczyste. Bardzo szybko można je upiec lub ugotować. Wspaniale smakują też na surowo. Mamy dla was przepis na pyszne danie obiadowe. Sprawdzi się też na kolacje. Jego autorką jest pochodząca z Rzymu Cristina Catese, która od lat promuje włoską kuchnię w Polsce.

Reklama

Przepis:

Składniki:

4 duże cukinie
300 g gotowanych ziemniaków
150 g sera provolone
250 g przecieru pomidorowego
150 g szynki speck
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka suszonego oregano
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz








Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki i wydrążamy. Mieszamy ze sobą mięso, bułkę, parmezan, drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę, jajka, sól, pieprz i gałkę.

Przygotowujemy farsz - mieszamy mięso, przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, ser, speck, przyprawy, przecier pomidorowy.

Cukinie nadziewamy mięsem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Posypujemy tartą bułką. Pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni