Sezon na szparagi jeszcze trwa, spieszmy się więc, by zjeść ich jak najwięcej. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W tym przepisie, zaprezentowanym na antenie TVP2 w "Pytanie na śniadanie", znajdziecie mnóstwo smaku i składników odżywczych.

Przepis:

Składniki:

Reklama

3 jajka
Chleb żytni - 1 kromka
Masło do smażenia
Szparagi - 3 sztuki
2 plastry szynki parmeńskiej
łyżka jogurtu bałkańskiego
łyżka majonezu





Przygotowanie:

Od szparagów odcinamy końcówki, a następnie gotujemy je we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Chleb wkładamy do tostera i robimy z niego grzanki - można chleb przypiec na patelni. Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu - aż będzie chrupiąca. Jajka roztrzepujemy i smażymy na maślę.

Jogurt łączymy z majonezem i curry, tworząc sos. Grzanki wykładamy na talerz. Na chleb kładziemy jajecznicę oraz chrupiącą szynkę parmeńską. Szparagi odcedzamy i wykładamy na tosty. Całość polewamy sosem curry. Smacznego!