Młoda kapusta to smak, który króluje obecnie na zapewne prawie wszystkich stołach. Można ja podać klasycznie - z masłem, koperkiem oraz pomidorami. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek i surówek. Jakub Kuroń wykorzystuje ją do zrobienia dania z azjatycką nutą.
Jego przepis na młodą kapustę po azjatycku z kurczakiem podbije niejedno podniebienie. Jak je zrobić? Poniżej prezentujemy przepis.
Przepis
Składniki:
- 300 g piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek grubego szczypioru (dymka)
- 2 łyżki sezamu
- sól
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Mięso przełóż do miski, następnie dodaj olej roślinny, sos sojowy, sos chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok wyciśnięty z połowy limonki.
Na rozgrzaną patelnie przełóż zamarynowanego kurczaka. Smaż 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj marchew pokrojoną w ukośne plastry. Po 2 minutach dodaj kapustę pokrojoną w dość dużą kostkę. Całość smaż 3-4 minuty mieszając czasami. Dopraw solą i sokiem z limonki. Podawaj np. z prażonym sezamem i posiekanym szczypiorem