Zupa gołąbkowa to przepis inspirowany tradycyjnym polskim daniem, czyli gołąbkami. Jest pyszna. to idealne danie jednogarnkowe, które zastąpi cały obiad. Zupa gołąbkowa jest mniej pracochłonna niż tradycyjne gołąbki, a smak ma prawie taki sam. Jeśli zrobimy ją z młodej kapusty, będzie idealna.
Przepis
Składniki:
400 g mięsa mielonego np. łopatki wieprzowej lub szynki
500 g kapusty białej lub włoskiej
1 duża marchewka
1 por
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 woreczek suchego ryżu
2,5 l bulionu lub rosołu
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanego koperku
sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany por, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz mięso mielone. Dodajemy przyprawy - paprykę, sól oraz pieprz. Smażymy, aż mięso się delikatnie zarumieni. Zalewamy mięso gorącym bulionem i dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, suchy ryż oraz listki laurowe z kulkami ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości kapusty i ryżu. Na koniec dodajemy posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat. Dodajemy przyprawy: cukier, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Smacznego!