Młoda kapusta to obok nowalijek, ogórków małosolnych, czy botwinki kolejny symbol wiosny. Podana z kromką świeżego pieczywa lub młodymi ziemniakami jest rarytasem, którym zajada się wiele osób.

Podobnie, jak na bigos, tak i na młodą kapustę przepisów jest mnóstwo. Ten Ewy Wachowicz jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Jej smak wzbogaca duża ilość kopru oraz śmietana i sok z cytryny. Poniżej przedstawiamy przepis na młodą kapustę Ewy Wachowicz.

Przepis

Reklama

Składniki:

Reklama

1 główka młodej kapusty

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

200 g śmietany

sól, pieprz

1 garść koperku

sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą (2-3 łyżki) i poddusić.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić płynem z gotowania kapusty, wlać do garnka. Wymieszać.

Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną wrzątku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasić sokiem z cytryny, wrzucić drobno posiekany koperek.

Wymieszać i podawać.