Młoda kapusta to obok nowalijek, ogórków małosolnych, czy botwinki kolejny symbol wiosny. Podana z kromką świeżego pieczywa lub młodymi ziemniakami jest rarytasem, którym zajada się wiele osób.
Podobnie, jak na bigos, tak i na młodą kapustę przepisów jest mnóstwo. Ten Ewy Wachowicz jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Jej smak wzbogaca duża ilość kopru oraz śmietana i sok z cytryny. Poniżej przedstawiamy przepis na młodą kapustę Ewy Wachowicz.
Przepis
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 g śmietany
sól, pieprz
1 garść koperku
sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą (2-3 łyżki) i poddusić.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić płynem z gotowania kapusty, wlać do garnka. Wymieszać.
Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną wrzątku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasić sokiem z cytryny, wrzucić drobno posiekany koperek.
Wymieszać i podawać.