Są takie dania, na które przepisy przekazywane są w domu z mamy na córkę. Tak jest np. z bigosem, rosołem i szarlotką. Warto jednak czasem skorzystać z podpowiedzi. Ten chłodnik od Magdy Gessler zachwyca smakiem i kolorem. Orzeźwia i odżywia. To zupa na ciepłe dni po prostu idealna.

Reklama

Przepis:

Składniki:

pęczek botwiny,
2 buraki,
1 ogórek,
250 ml kefiru naturalnego,
250 ml zsiadłego mleka,
250 ml śmietany 18 proc.,
ząbek czosnku,
pół pęczka rzodkiewki,
pół pęczka szczypiorku,
pół pęczka koperku,
2 łyżeczki octu,
cukier,
sól i pieprz











Przygotowanie:

Botwinkę i buraki dokładnie myjemy. Łodygi i liście siekamy, a buraki ścierami na grubych oczkach tarki. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody. Powinny zostać ledwo przykryte wodą. Botwinkę zagotowujemy. Dodajemy 3 łyżki octu, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, rozdrabniamy i gotujemy w małej ilości wody. / Shutterstock

Gdy botwinka wystygnie, mieszamy ją z mlekiem, kefirem i śmietaną. Dodajemy posiekane i umyte pozostałe warzywa. Mieszamy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Chłodnik powinien postać kilka godzin w lodówce. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.