Szakszuka to od kilku lat jedna z najpopularniejszych potraw zjadanych na śniadanie. To połączenie jajek i pomidorów jest nie tylko bardzo zdrowe i dietetyczne, ale też niezwykle proste do przygotowania.
Szakszuka jest tradycyjnym daniem kuchni bliskowschodniej. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu.
Najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni tunezyjskiej, ale można ją zjeść w takich krajach jak Algieria, Maroko, Egipt oraz Izrael. Jej nazwa wzięła się od arabskiego słowa "shakshouka" i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Oprócz jajek, pomidorów lub sosu pomidorowego a także przypraw, można dodać do niej wszelakie ulubione dodatki.
W przepisie Ewy Wachowicz na szakszukę po góralsku znajdziemy nie tylko wiejską kiełbasę, ale też oscypki. To połączenie smakowe jest nie tylko oryginalne, ale też bardzo wyraziste.
Przepis
Składniki:
2 pomidory
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
½ papryki żółtej
kawałek kiełbasy wiejskiej
sól, pieprz
2 jajka
oscypek do podania
szczypior do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dorzucić plasterki kiełbasy oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut. Następnie wybić jajka. Posolić i wstawić do piekarnika, by białko się ścięło. Podawać na patelni – posypane startym oscypkiem i zieleniną.