Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic (pod łacińską nazwą Allium ursinum). To roślina, która od wieków rośnie w cienistych lasach Europy i Azji, gdzie tworzy rozległe i zielone dywany tuż po stopieniu śniegu.
W Polsce nie jest egzotyką. Można go spotkać w wilgotnych, zacienionych lasach liściastych, zwłaszcza w dolinach rzek i na zboczach. Najczęściej zaczyna rosnąć wczesną wiosną. Jego liście są bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo witaminy C, która jest znanym przeciwutleniaczem i wspiera system odpornościowy. Nie brakuje w nim także witaminy A, która przyczynia się do poprawy wzroku, stanu skóry oraz błon śluzowych. Liście są także źródłem witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Nie brakuje w nim również żelaza, magnezu, wapnia, czy potasu.
Nic, więc dziwnego, że czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Można go łączyć z mięsem, ale także zdrowymi kaszami. Ewa Wachowicz proponuje dodać go do sałatki z kus kusem, ogórkami i pomidorkami koktajlowymi. Poniżej prezentujemy przepis na sałatkę kaszą i czosnkiem niedźwiedzim.
Przepis
Składniki:
1 szklanka kuskusu
czosnek niedźwiedzi
pęczek natki pietruszki
3 ogórki gruntowe
pomidorki koktajlowe
granat
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Czosnek umyć i osuszyć. Ogórki wyszorować i pokroić w kostkę. Kuskus zalać gorącą wodą. Gdy spęcznieje dorzucić ogórki, pokrojony czosnek niedźwiedzi i posiekaną natkę pietruszki. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz nasionka granatu.
Wlać sos sojowy i oliwę. Wymieszać. Posypać prażonymi płatkami migdałów.