Młoda kapusta to warzywo, które wielu z nas lubi i bardzo ceni. Na przyrządzoną z koperkiem i masłem czeka się cały rok. A gdyby tak zrobić bigos z młodej kapusty? W tym przepisie z portalu Kwestia Smaku dodatkami są pieczarki oraz biała kiełbasa oraz pieczona szynka.
Jak go zrobić? Poniżej podajemy przepis.
Przepis na bigos z pieczarkami
Składniki:
- 1 młoda kapusta (ok. 1,5 - 2 kg)
- 300 g kiełbasy białej swojskiej / wiejskiej
- 300 g pieczonej szynki (lub innej wędliny)
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki
- 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, sól, papryka słodka i ostra
- 250 ml bulionu
- świeży koperek
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i umieścić w dużym garnku, następnie zalać dużą ilością wrzątku i gdy kapusta opadnie, odcedzić całą wodę a zalać gorącym bulionem. Młoda kapusta szybko się gotuje, więc najlepiej wcześniej przygotować mięso, szynkę na kawałeczki a kiełbasę na plasterki. Kiełbasę można wcześniej podsmażyć na patelni.
Pieczarki pokrojone na plasterki również wcześniej podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Tak samo zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Mięso, pieczarki i cebulę dodać do gotującej się kapusty, dodać również koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele, liść, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i zagotować. Gdy kapusta będzie już miękka dodać posiekany koperek.