Botwinka to symbol wiosny. Przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Jako zupa będzie smakować idealnie z dodatkiem jajka, czy młodych ziemniaków. Na zimno z dodatkiem kefiru, czy maślanki jako domowy chłodnik.
Botwinkę przygotowuje się wiosną, gdy liście buraka są miękkie i delikatne a ich korzenie są jeszcze małe. To właśnie wtedy mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinę z przepisu siostry Anastazji można z powodzeniem przechowywać w spiżarni i używać, gdy czas młodych buraków już przeminie. Oto przepis.
Przepis
Składniki:
buraczki młode z listkami (dowolna ilość)
1 cytryna
sól do smaku
oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka)
woda (dowolna ilość)
Sposób przygotowania:
Buraczki należy umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Następnie zależy zagotować wodę, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Całość przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10-15 minut. Tak przygotowaną botwinkę należy przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.