Dufinki doskonale zastąpią np. frytki lub opiekane ziemniaki. To przepis z gatunku "no waste", jeśli ugotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków i zostały nam np. po niedzielnym obiedzie. Warto też przygotować je specjalnie. Zajmie to tylko kilka chwil po ugotowaniu ziemniaków, a efekt jest przepyszny. Poleca je siostra Anastazja, mistrzowska kucharka, której ufają rzesze rodaków.
Przepis na ziemniaczane dufinki
Składniki:
70 dag ziemniaków
3 jajka
7 łyżek mąki
3 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ubijamy dokładnie tłuczkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, mleko, jajka i przyprawy. Całość mieszamy.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go - żeby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany, należy zanurzyć końcówkę drewnianej łyżki w oleju; jeśli pojawią się wokół niej małe bąbelki powietrza, oznacza to, że jest gotowy do smażenia.
Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy kulki z masy ziemniaczanej, które następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor.
Kulki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy. Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub doskonałą, gorącą przekąską np. z czosnkowo-jogurtowym dipem.