Drobiowe kotlety często goszczą na naszych stołach w porze obiadowej. Zazwyczaj podawane są w ten sam sposób, obtoczone w jajku, mące i tartej bułce. Okazuje się, że panierkę można zrobić nieco inaczej. Oryginalnie, ale bardzo smacznie.
Jakub Kuroń na jednym z zamieszczonych na swoim Tik Toku filmików proponuje do jej zrobienia użyć składnik, który również pojawia się bardzo często w ramach obiadu. Chodzi o ziemniaki!
Jak w każdym przepisie na sznycle, czy kotlety Jakub Kuroń używa mięsa z kurczaka lub indyka. Najpierw rozbija je tłuczkiem przez folię a następnie ściera ziemniaki na tarce. Miesza je z pozostałymi składnikami, czyli musztardą i jajkiem oraz mlekiem. Efekt końcowy to chrupiące, usmażone w złocistej panierce kotlety. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety po czesku Jakuba Kuronia.
Przepis na kotlety
Składniki:
2 piersi z kurczaka lub 800 g piersi z indyka
2 starte ziemniaki
1 jajko
1 łyżka musztardy
75 ml mleka
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety z piersi trzeba pokroić wzdłuż na pół i rozbić na cienkie kotlety. Najlepiej robić to przez folię. Rozbite mięso lekko oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować panierkę, a w zasadzie ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obrać i zetrzeć tak, jak na placki ziemniaczane. Przełożyć do miski.
Do ziemniaków dodać jajko, musztardę (może być dowolna poza francuską) i mleko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Każdy płat mięsa należy dokładnie zanurzyć w cieście i położyć na patelni z dość sporą ilością gorącego oleju. Smażyć na średniej mocy palnika obustronnie na złoty kolor.