Ciasto 3bit siostry Anastazji to szybki i prosty w wykonaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Klasyczne połączenie herbatników, karmelu i kremu. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół, na co dzień i od święta. Po prostu arcydzieło smaku i prostoty za jednym zamachem. 3bit ma lekkość chmurki.

Reklama

Przepis

Składniki:

500 g herbatników
500 g kajmaku - towowy z puszki
Krem budyniowy:
750 ml mleka
150 g cukru
130 g masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki
50 g skrobi ziemniaczanej - budyń także zrobić gotowy, z torebki, pilnujemy jednak objetości
4 jajka
Bita śmietana
500 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru - możemy użyć gotowej bitej śmietany, będzie szybciej










Wykonanie:

Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub cienką folią spożywczą. Układamy na niej warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy kajmak.

Przygotowujemy krem budyniowy. Zagotowujemy 500 ml mleka w dużym garnku. Pozostałe mleko mieszamy z jajkami, wanilią, mąką i skrobią. Wlewamy mieszankę cienkim strumyczkiem do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Uwaga na grudki! Gotujemy przez 1-2 minuty - masa powinna zgęstnieć.

Jednym ze składników ciasta 3bit od siostry Anastazji jest bita śmietana / ShutterStock

Krem budyniowy wylewamy do formy i wyrównaj w razie potrzeby. Przykrywamy warstwą herbatników. Ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki, by krem stężał.

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wyciągamy ciasto z lodówki. Bitą śmietanę układamy na drugiej warstwie herbatników. Na bitą śmietanę kładziemy warstwę herbatników.