Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to kucharka znakomita. Jej przepisy biją rekordy popularności. Są gwarancją na pyszne dania, które nie mogą się nie udać.

Domowy pasztet wielkanocny to żelazna pozycja na wielkanocnym stole. Doskonale pasują do niego np. sos tatarski lub chrzanowy. Świetnie smakuje również np. z ćwikłą z chrzanem lub w towarzystwie sałatki jarzynowej. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest tak dobry, że na pewno na stałe wejdzie do wielkanocnego menu.

Reklama

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Przepis

Reklama

Składniki: (można zrobić z połowy porcji)

3 kg mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe)
1/2 kg podgardla wieprzowego
1/2 kg wątroby wieprzowej
2-3 cebule
8 jaj
5 dag suszonych grzybów
2 marchewki
2 pietruszki
1 średni seler
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
tłuszcz
bułka tarta
pieprz
sól














Pasztet według przepisu siostry Anastazji będzie przebojem Wielkanocy / ShutterStock

Przygotowanie:

Namaczamy grzyby - najlepiej na noc; rano gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Obieramy i myjemy warzywa. Zagotowujemy warzywa razem z przyprawami. Do wrzącego wywaru dodajemy mięso i podgardle. Gotujemy do miękkości.

Wątrobę smażymy z pokrojoną w piórka cebulą. Wystudzone ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybami, wątrobą i jarzynami. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.

Jeżeli pasztet jest za suchy, można dodać trochę wywaru. Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu. Dobrze wymieszać i przełożyć do formy (blaszanej lub aluminiowej) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.

Piec w piekarniku w temp. 160-180 stopni przez ok. 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika dobrze jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest upieczony.