Bomboloni: Włoskie pączki, którym trudno się oprzeć

Bomboloni to wyjątkowo puszyste włoskie pączki nadziewane pysznym kremem patissiere. Wyglądem nieco różnią się od tych, które znamy z naszych domów. Są mniejsze, obtoczone w drobnym cukrze z pozostawionym na wierzchu charakterystycznym kleksem kremu, którym są wypełnione.

Ten słodki przysmak - puszysty, miękki i sprężysty - wywodzi się z Toskanii, ale chętnie przygotowywany jest w całych Włoszech. Idealnie komponuje się z filiżanką aromatycznego cappuccino. Puszyste pączki bomboloni w tradycyjnym wydaniu wypełnione są klasycznym, francuskim kremem cukierniczym, nazywany też kremem budyniowym. W mniej tradycyjnej wersji – nadziewane są również innymi kremami, dżemami, konfiturami, a nawet masłem orzechowym i czekoladą. Ich nadziewanie odbywa się zawsze dopiero po usmażeniu.

Reklama
Reklama

Włoskie pączki bomboloni z kremem patissiere. Przepis

Puszyste pączki bomboloni: przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki chlebowej,
  • 3 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 115 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 115 ml wody w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 90 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru (do rozczynu z drożdży),
  • 1 łyżeczka mąki (do rozczynu z drożdży)
  • 2 łyżki ciepłego mleka (do rozczynu z drożdży),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • drobny cukier do obtoczenia bomboloni.

Przygotowanie:

  • przygotować rozczyn z drożdży: do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, a następnie dodać 1 łyżeczkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka i również wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
  • obie mąki przesiać do miski;
  • do mąki dodać: wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajka, cukier, mleko, wodę i sól;
  • wszystko dokładnie wyrobić;
  • pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło;
  • dalej wyrabiać kilka minut – do uzyskania gładkiej i elastycznej masy;
  • z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny;
  • ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrobić;
  • odrywać kawałki ciasta o wadze ok. 50 g i formować kulki;
  • kulki z ciasta pozostawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką na ok. 20 minut;
  • smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 minuty na każdej stronie;
  • po smażeniu ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu;
  • jeszcze ciepłe bomboloni obtoczyć w drobnym cukrze,
  • lekko przestudzone nadziewać kremem patissiere z pozostawieniem charakterystycznego kleksa na wierzchu.

Krem patissiere: przepis

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 450 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  • żółtka wraz z cukrem utrzeć na gładką i puszystą masę;
  • dodać mąkę, 50 ml mleka i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego;
  • całość zmiksować;
  • pozostałe mleko zagotować;
  • do gotującego się mleka wlać powoli przygotowaną masę, ciągle mieszając;
  • całość gotować, często mieszając aż do zgęstnienia;
  • ugotowaną masę przelać do miski i od razu szczelnie przykryć folią spożywczą;
  • wystudzić.