Bomboloni: Włoskie pączki, którym trudno się oprzeć
Bomboloni to wyjątkowo puszyste włoskie pączki nadziewane pysznym kremem patissiere. Wyglądem nieco różnią się od tych, które znamy z naszych domów. Są mniejsze, obtoczone w drobnym cukrze z pozostawionym na wierzchu charakterystycznym kleksem kremu, którym są wypełnione.
Ten słodki przysmak - puszysty, miękki i sprężysty - wywodzi się z Toskanii, ale chętnie przygotowywany jest w całych Włoszech. Idealnie komponuje się z filiżanką aromatycznego cappuccino. Puszyste pączki bomboloni w tradycyjnym wydaniu wypełnione są klasycznym, francuskim kremem cukierniczym, nazywany też kremem budyniowym. W mniej tradycyjnej wersji – nadziewane są również innymi kremami, dżemami, konfiturami, a nawet masłem orzechowym i czekoladą. Ich nadziewanie odbywa się zawsze dopiero po usmażeniu.
Włoskie pączki bomboloni z kremem patissiere. Przepis
Puszyste pączki bomboloni: przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki chlebowej,
- 3 jajka,
- 60 g cukru,
- 115 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 115 ml wody w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 90 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru (do rozczynu z drożdży),
- 1 łyżeczka mąki (do rozczynu z drożdży)
- 2 łyżki ciepłego mleka (do rozczynu z drożdży),
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- drobny cukier do obtoczenia bomboloni.
Przygotowanie:
- przygotować rozczyn z drożdży: do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, a następnie dodać 1 łyżeczkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka i również wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
- obie mąki przesiać do miski;
- do mąki dodać: wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajka, cukier, mleko, wodę i sól;
- wszystko dokładnie wyrobić;
- pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło;
- dalej wyrabiać kilka minut – do uzyskania gładkiej i elastycznej masy;
- z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny;
- ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrobić;
- odrywać kawałki ciasta o wadze ok. 50 g i formować kulki;
- kulki z ciasta pozostawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką na ok. 20 minut;
- smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 minuty na każdej stronie;
- po smażeniu ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu;
- jeszcze ciepłe bomboloni obtoczyć w drobnym cukrze,
- lekko przestudzone nadziewać kremem patissiere z pozostawieniem charakterystycznego kleksa na wierzchu.
Krem patissiere: przepis
Składniki:
- 6 żółtek,
- 100 g drobnego cukru do wypieków,
- 40 g mąki pszennej,
- 450 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
- żółtka wraz z cukrem utrzeć na gładką i puszystą masę;
- dodać mąkę, 50 ml mleka i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego;
- całość zmiksować;
- pozostałe mleko zagotować;
- do gotującego się mleka wlać powoli przygotowaną masę, ciągle mieszając;
- całość gotować, często mieszając aż do zgęstnienia;
- ugotowaną masę przelać do miski i od razu szczelnie przykryć folią spożywczą;
- wystudzić.