Nie tylko pączki i faworki na karnawał

Najpopularniejsze karnawałowe przysmaki to oczywiście pączki i faworki. Często przygotowujemy je w tym okresie, a najchętniej zajadamy się nimi w ostatki, które zaczynają się w tłusty czwartek. Jeżeli jednak znudzą nam się pączki i faworki, możemy przygotować inną słodkość.

Róże karnawałowe – bo o nich mowa – są zdecydowanie mniej popularne, a szkoda. Wyglądem i smakiem mogą śmiało konkurować ze swoimi bardziej znanymi kuzynami. Sprawdzą się zarówno jako słodkie dodatki do południowej kawy jak i wyjątkowa ozdoba stołu w czasie karnawałowego przyjęcia.

Reklama

Jak przygotować róże karnawałowe?

Róże karnawałowe są pyszne, lekkie, chrupiące i zachwycają efektownym wyglądem. Ich ciasto – bardzo podobne w smaku i konsystencji do faworków – uformowane jest na kształt róży, której płatki oprószone są cukrem pudrem, a środek ozdobiony jest kleksem dżemu lub konfitury.

Przepis na róże karnawałowe przypomina ten na faworki. Ciasto przygotowuje się identycznie. Różnica polega jedynie na innym jego późniejszym wycinaniu. Do faworków trzeba z ciasta wycinać prostokąty, natomiast w przypadku róż – krążki, które następnie łączy się ze sobą tak, aby utworzyły wzór przypominający kwiat róży. Wykonanie tego smakołyku wymaga więc poświęcenia odrobiny więcej czasu i cierpliwości. Efekt smakowy i wizualny w pełni wynagradza jednak ten trud.

W trakcie samego robienia ciasta należy – podobnie jak w przypadku faworków – pamiętać o jego jak najlepszym napowietrzeniu. W związku z tym trzeba je naprzemiennie ugniatać i rozwałkowywać, a w międzyczasie dla osiągnięcia jeszcze lepszego efektu – uderzać w nie wałkiem. Dzięki temu róże karnawałowe będą później wyjątkowo kruche i chrupiące.

Róże karnawałowe. Przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka octu 6 proc. lub spirytusu,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 białko,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji,
  • dżem lub konfitura wiśniowa.

Przygotowanie:

  • do miski przesiać mąkę;
  • do mąki dodać żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus, cukier i sól;
  • zagnieść ciasto na gładką i jednolitą masę;
  • wyłożyć je na stolnicę i na zmianę ugniatać i wałkować, a pomiędzy tymi czynnościami jeszcze uderzać wałkiem;
  • czynności powtarzać przez około 10-15 minut;
  • następnie część ciasta cienko rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką (pozostałe ciasto, oczekujące na wałkowanie, przykryć czystą ścierką);
  • z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach (można użyć do tego większego kubka, szklanki i kieliszka);
  • krążki naciąć w 4-5 miejscach, zachowując w miarę równe odstępy między nacięciami (nie należy przy tym doprowadzać nacięć do samego środka krążka);
  • każdy krążek posmarować cienką warstwą białka, a następnie łączyć ze sobą po trzy krążki, z których każdy będzie różnej wielkości – na spodzie układać największy, następnie średni i najmniejszy;
  • mocno docisnąć środki krążków, aby dobrze się ze sobą połączyły, a całość uformować na kształt płatków róży;
  • róże smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (najpierw smażyć róże najmniejszym krążkiem skierowanym w dół);
  • po usmażeniu układać na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu;
  • przestudzone dekorować cukrem pudrem;
  • na środku każdej róży nakładać kleks dżemu lub konfitury.